Naar Oostenrijk

Alles wat je voor je vakantieplanning nodig hebt: van routeplanner, tips voor de reis per auto, trein, en vliegtuig tot en met het downloaden van brochures.

Met auto en motor naar Oostenrijk

Dankzij een perfect wegennetwerk en schilderachtige en afwisselende landschappen is Oostenrijk ideaal om met de auto ontdekt te worden. Wij geven je graag tips voor een goede en veilige reis!

 

Eilandhoppen Cycladen

Vignet, tol & Go-Box

Ga je met de auto of motor naar Oostenrijk op vakantie? Vergeet dan niet om een vignet aan te schaffen en dat je op bepaalde wegen extra tol moet betalen. 

Vignet
In Oostenrijk dien je voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, S1 & B302) in het bezit te zijn van een geldig Autobahnvignet.

Let op: voordat je de grens oversteekt moet je al in het bezit zijn van een geldig vignet. Je riskeert een boete van ca. € 120,- als je eerst Oostenrijk inrijdt en pas daarna een vignet aanschaft. Dit geldt sinds 2013 ook voor het stuk van de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Süd.

Waar is het vignet verkrijgbaar?

Zelfklevend vignet
Voordat je de auto instapt kun je het vignet al bij een van de vele ANWB winkels open. Ter plekke wordt het vignet ingeknipt op de datum dat je Oostenrijk binnen rijdt. Verder kun je bij benzinstations langs de Duitse Autobahn een vignet kopen of aan de Oostenrijkse grens.

NIEUW: Digitaal vignet
Vanaf december 2017 is het vignet ook online verkrijgbaar. Via de website van asfinag of via hun app registreer je de nummerplaat. De betaling verloopt online. De geldigheidsduur en prijzen zijn hetzelfde als bij het zelfklevend vignet. De controle loopt via nummerplaatherkenning.
(Let op: het digitale vignet is pas 18 dagen na aankoop geldig)

Plaatsing van het vignet

Het vignet dient te worden aangebracht op de binnenzijde van de voorruit, op een goed zichtbare plek. Motoren dienen het vignet op een goed zichtbare plek op een vast onderdeel van de motor te plakken.

Bekijk hier een filmpje waar je het vignet dient te bevestigen.
Indien het vignet niet op de juiste manier is aangebracht dan kan dat leiden tot een boete van max. € 120,-. Bij misbruik van het vignet kan dit bedrag oplopen tot max. € 240,-. Worden de bedragen niet voldaan dan kan de boete van € 300,- tot € 3.000,- oplopen.

Highway Toll Sticker 2017 © Asfinag

Welke vignetten zijn er en wat kosten ze?

10-dagen vignet
Auto: € 9,40
Motor: € 5,40
(Door deze voertuigen getrokken aanhangers/caravans hebben geen vignet nodig)

2-maanden vignet:
Auto: € 27,40
Motor: € 13,70

Jaarvignet:
Auto: € 91,10
Motor: € 36,20

(Prijzen zijn geldig t/m eind 2020)

Alle informatie over reizen naar en in Oostenrijk is afkomstig van de officiele website van Oostenrijk. Austria.info

Verkeersregels Oostenrijk – vakantieweetje

Onderweg in Oostenrijk moet je je aan bepaalde verkeersregels houden. Wat moet er in je auto aanwezig zijn, geldt er gordelplicht, mag je bellen tijdens het rijden en wat te doen bij een ongeval?

Snelheidsbeperkingen

Maximale snelheden op de wegen (indien niet anders op de wegen is aangegeven):

Auto, motor, camper (tot max. 3,5 ton)
Bebouwde kom: 50 km
Autowegen: 100 km
Autosnelwegen: 130 km

Auto (tot max. 3,5 ton) met aanhanger tot 750 kg
Bebouwde kom: 50 km
Autowegen en autosnelwegen: 100 km

Auto (tot max. 3,5 ton) met aanhanger zwaarder dan 750 kg
Bebouwde kom: 50 km
Autowegen: 80 km
Autosnelwegen: 100 km

Bussen en vrachtwagens
Bebouwde kom: 50 km
Autowegen: 80 km
Autosnelwegen: 100 km (tussen 22.00 en 05.00 uur op enkele autosnelwegen max 90 km)

Gratis informatiedagen
Eilandhoppen Sporaden
FOX, verre reizen van ANWB | FOX.nl

Verkeersregels

Verplichte Rettungsgasse/Rescue Lane: middendoorgang vrij maken voor hulpdiensten

Vanaf 1 januari 2012 moet je bij files op de autosnelwegen een middendoorgang vrijmaken. Hulpdiensten, brandweer, ambulances, politie en takelwagens nemen niet de vluchtstrook maar rijden wel tussen de file in. Je bent dan verplicht om uit te wijken en die doorgang te maken. Dit was al een gewoonte in Duitsland maar is nu ook in Oostenrijk verplicht met boetes tot meer dan € 2000,- als je de weg niet vrijmaakt!
Meer informatie is te vinden op www.rettungsgasse.com en www.asfinag.at

Veiligheidsuitrusting
Een brandblusser is niet verplicht. Verbandtrommel en gevaren driehoek zijn dit wel. Ook het veiligheidsvest is verplicht. Dat betekent dat autobestuurders een reflecterend veiligheidsvest bij zich in de auto moeten hebben. In het geval van een ongeluk of pech moet het vest bij het betreden van de snelweg gedragen worden. Het gaat hier om een dubbele verplichting die tevens dubbel bestraft kan worden. Tijdens verkeerscontroles kan gevraagd worden of het vest in de auto aanwezig is.

Vignetplicht
Voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, B180, S1 & B302) dien je in het bezit te zijn van een geldig Autobahnvignet. Op diverse wegen dient er tevens tol te worden betaald.
Meer over de vignetplicht

Kinderen in de auto
Kinderen onder de 14 jaar, kleiner dan 150 cm, mogen alleen in toegestane kinderzitjes vervoerd worden. Er mag maar 1 kind per zitplaats vervoerd worden. Het kind dient op de juiste manier, naar leeftijd en lengte, veilig vervoerd te worden.

Alcoholgebruik in het verkeer
Het toegestane alcoholpromilage is 0,5 promille! Rijden onder invloed wordt zwaar bestraft met hoge boetes (van € 590,- tot € 3630,-).

Gordelplicht
Het dragen van gordels is in Oostenrijk zowel op de voor- als achterbank verplicht. Eventuele vrijstelling van draagplicht in Nederland verkregen is in Oostenrijk niet geldig.

Telefoneren in de auto
Tijdens het rijden is het alleen toegestaan hands-free te bellen. Bij het overtreden van het verbod op mobiel telefoneren in het verkeer volgen boetes.

Antiradarapparatuur
Het meenemen en/of gebruiken in de auto van anti-radarapparatuur is verboden. Ook als deze in het standaard navigatiesysteem is ingebouwd.

Dashcams
Dashcams zelf zijn officieel niet verboden, maar het opnemen van beelden in de auto waarop personen en/of kentekens te zien zijn is verboden.
De boetes kunnen in Oostenrijk oplopen tot wel € 10.000,-. De regel staat niet in de wet. De commissies voor de bescherming van persoonsgegevens zijn echter bevoegd om boetes uit te delen. Bovenop de hoge boete kunnen mensen die zijn gefilmd door een dashcam in Oostenrijk en Portugal een flinke schadevergoeding eisen.

Verplichtingen voor motorrijders
Het dragen van een helm is verplicht. Voor motoren geldt tevens een vignetplicht. Motorrijders zijn tijdens het rijden te allen tijde verplicht met licht te rijden.

Ongeluk of pech op de weg
Bij verkeersongevallen met persoonlijk letsel  moet de politie worden ingeschakeld; bij schade aan materiaal alleen wanneer er identiteitsproblemen ontstaan. Sinds 1 mei 2005 is het veiligheidsvest in Oostenrijk verplicht. De ÖAMTC en de ARBÖ staan bij pech 24/7 tot je beschikking (voor niet-leden tegen betaling).

Benzine
In Oostenrijk kan men loodvrije benzine tanken (91 octaan), EURO SUPER (loodvrij 95 octaan), Super Plus (98 octaan), diesel en LPG. Deze benzine (ROZ98) is vanaf heden zonder loodsurrogaat. LPG is nauwelijks verkrijgbaar. Gelood Super is niet verkrijgbaar.

Verkeersinformatie
De verkeersinformatie uit heel Oostenrijk en het hoofd-verkeersadres in de aangrenzende landen worden door de radiozender Ö3 elk half uur gemeld. Bij acuut gevaar, bijv. bij spookrijders, volgt een onderbreking van het radioprogramma. Ö3 Verkehrsservice.

Winterbanden en sneeuwkettingen
In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Er staan boetes tot € 5.000,- op het niet gebruiken van winterbanden, daarnaast kun je aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. De kans bestaat dat de verzekering niet- of minder uitbetaald omdat je niet de juiste voorbereidingen hebt getroffen.
In Oostenrijk markeert een rond blauw bord met een band met sneeuwketting dat je verplicht sneeuwkettingen moet monteren. Datzelfde bord met een rode streep erdoor geeft aan dat je de kettingen weer mag verwijderen. Het gebruik van sneeuwkettingen in lange tunnels (zoals de Arlbergtunnel) is niet toegestaan.
Meer informatie over winterbanden

Parkeren

De duur voor betaald parkeren (“blaue Zonen”) ligt tussen de 30 minuten en 3 uur.

Vrij parkeren: Gebruik de parkeerschijf (te verkrijgen in tabak- en sigarenwinkels).

Betaald parkeren: In de meeste steden staan parkeerautomaten. In Wenen zijn er parkeerplaatsen in de verschillende wijken: wijk 1, 4 t/m 9 en wijk 20 (=Bezirk) en delen van wijk 2, 3 en 15 ook zonder aparte markering. Parkeerduur is meestal van maandag t/m vrijdag, 9.00 t/m 22.00 uur.

In verschillende steden worden elektronische alternatieven als parkeerbewijs aangeboden, bijv. dmv. mobiel en sms of telefoontje. Let op! In enkele steden bestaan verschillende voorwaarden voor het gebruik van elektronische parkeerbewijzen.

Reizen met de trein of bus

Niets is fijner dan na het instappen van trein heerlijk achterover te kunnen leunen en je naar je vakantiebestemming te laten brengen. De vakantie begint natuurlijk al tijdens de reis.

De Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) bieden nationale en internationale verbindingen tussen de belangrijkste plaatsen. Het is belangrijk tijdig te informeren naar de mogelijkheden en de tijden, deze kunnen per seizoen veranderen. De actuele reistijden en verbindingen kun je opvragen via tel.: 0043-5-1717 of op www.oebb.at.

NS International
Via NS International vind je meer informatie over reizen met de trein naar Oostenrijk. Voor persoonlijk advies of reserveringen kun je bellen met NS Internationaal: 030-2300023, of kijken op: www.nsinternational.nl

De nachttrein

De City Night Line vanuit Nederland houdt op te bestaan!

De Nightjet rijdt van Düssendorf richting Oostenrijk
De ÖBB neemt de slaaptreinen deels over van Deutsche Bahn en vertrekt vanaf december vanuit Düsseldorf. Vanaf de nieuwe dienstregeling, die op zondag 11 december 2016 in gaat, vertrekt om 18.35 uur vanuit Amsterdam de ICE International naar Düsseldorf. Deze komt om 20.46 uur aan en sluit aan op de Nightjet, zoals de nieuwe nachttrein van ÖBB gaat heten, die acht minuten later aan de andere kant van het perron vertrekt richting Innsbruck en Wenen.

De auto en motor mee

De autotrein

Van de in totaal 15 ÖBB Nightjet treinverbindingen zijn er 8 treinverbindingen waarop de auto en de motor vervoerd kunnen worden. Eenmaal aangekomen stap je uitgerust in de auto of op de motor en reis je verder naar je bestemming.

Op de volgende treinverbindingen kan de auto of motor vervoerd worden:

Naar de sneeuw

Op wintersport

In de winter zijn er verschillende mogelijkheden om je bestemming te bereiken:

Alpen Express
Deze wintersporttrein rijdt in de wintermaanden rechtstreeks naar veel Oostenrijkse wintersportbestemmingen. Je vertrekt op vrijdagavond en komt de volgende ochtend uitgerust op je bestemming aan.

Krokus Express
Tijdens de krokusvakantie rijdt de speciale Krokus Express direct naar diverse wintersportbestemmingen in Oostenrijk.

  • Heen zaterdag 15 februari 2020
  • Terug zaterdag 22 februari 2020
Oostenrijkse steden zijn meer dan alleen een bezoek waard. Laat je verrassen door de diversiteit aan architectuur, culturele evenementen en bezienswaardigheden.

De hoofdsteden